Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Το ΓΕΛ Φιλιατών συμμετείχε στο 17ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (AMUN)



      

 Στις 28, 29 και 30 Μαρτίου 2014, 3 μαθητές από το σχολείο μας (η Κατερίνα, ο Άγγελος και ο Παναγιώτης) έλαβαν μέρος στο MUN που πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα και σε αίθουσες του παρακείμενου Μetropolitan Hotel.  Το Athens Model United Nations (AMUN) είναι ένα τριήμερο μαθητικό συνέδριο-προσομοίωση των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι ένας θεσμός ευρέως διαδεδομένος σε σχολεία του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας από την εποχή ίδρυσης του ΟΗΕ. Στο συνέδριο αυτό οι μαθητές καλούνται να δείξουν το ενδιαφέρον τους πάνω σε θέματα κοινωνικού, πολιτικού, οικονομικού, ανθρωπιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των μαθητών είναι η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας καθώς και το ενδιαφέρον τους για τα διεθνή γεγονότα. 
       Οι εντυπώσεις των μαθητών μας ήταν μόνο θετικές αφού είχαν την δυνατότητα να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες, να ανταλλάξουν απόψεις με άλλα διπλωμάτες (delegates) πάνω στα θέματα που τους είχαν ανατεθεί και παράλληλα να περάσουν καλά και να αποκτήσουν εμπειρία. Η χώρα που εκπροσωπήθηκε από το σχολείο μας ήταν το Morocco. Η προετοιμασία των μαθητών περιελάμβανε έρευνα πάνω στις θέσεις της συγκεκριμένης χώρας σχετικά με τα θέματα των επιτροπών που συμμετείχαν καθώς και τη σύνταξη επίσημων εγγράφων (resolutions) με τις προτάσεις της χώρας τους. Οι τρεις επιτροπές αφορούσαν τον Αφοπλισμό και τη Διεθνή Ασφάλεια, την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη, τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.
Τα συγκεκριμένα θέματα στα οποία καλούνταν να τοποθετηθούν ήταν ο κίνδυνος διάδοσης πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή, ο ρόλος του ΟΗΕ στην εδραίωση της ειρήνς, η κρίση στην Ευρωζώνη και οι επιπλοκές της για την παγκόσμια οικονομία, η εφαρμογή αποτελεσματικών ρυθμίσεων για τα εργασιακά δικαιώματα των μεταναστών, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της διακίνησης  λαθρομεταναστών καθώς και το ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών. Οι μαθητές μας όχι μόνο συμμετείχαν ενεργά στις επιτροπές τους αλλά κατάφεραν και πέρασαν αρκετές από τις αποφάσεις τους στη Γενική Συνέλευση (General Assembly), κάτι πολύ θετικό δεδομένου ότι τα παιδιά συμμετείχαν για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο συνέδριο. Όλοι οι μαθητές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και, με όπλο τους το διάλογο και τη διπλωματία, διαπραγματεύτηκαν με πάθος επίκαιρα και φλέγοντα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος. 
        Όταν ρωτήθηκαν, έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό και είπαν πως με χαρά θα συμμετάσχουν και στα επόμενα MUN. Συνεπώς, το κέρδος των παιδιών από εκπαιδευτικής άποψης είναι μεγάλο γιατί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έρευνα, να εξασκήσουν σε μεγάλο βαθμό την αγγλική γλώσσα σε προφορικό αλλά και σε γραπτό επίπεδο αλλά και να κοινωνικοποιηθούν αφού στο συνέδριο γνωρίζονται και ανταλλάσσουν απόψεις με παιδιά από όλον τον κόσμο.
Επίσημος Ιστότοπος του Athens Model United Nations

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου